Aamu alkaa vaellusryhmänjohtajan herätyksellä (tarina ei kerro herättääkö hän muut vai muut hänet). Ensimmäinen telttakunnan ylösnousija laittaa vettä lämpenemään. Makuupussit nostetaan hyvällä säällä tuulettumaan ja viimeinen teltasta nousija käärii makuualustat kokoon.

Miten päivä siitä jatkuu?

Aamutoimien jälkeen valmistetaan tukeva aamiainen, yleensä puuroa, kiisseliä, näkkileipää ja teetä/kahvia, mutta vaellusryhmäkohtaisesti ja keittiömestareista riippuen voi menussa olla muutakin. Aamupalan syömisen aikana lämpenevät tiskivedet ja nopeimmat aloittavat jo telttojen purkamisen. Huonolla säällä ruoka valmistetaan mahdollisuuksien mukaan teltan eteisessä.

Tavaroiden pakkaamisen jälkeen tarkistetaan leiripaikan roskattomuus ja että kaikki tavarat ovat varmasti mukana. Juuri ennen lähtöä pidetään yhdessä lyhyt hartaushetki, tarkistetaan päivän reitti ja arvioidut vedenotto- ja taukopaikat sekä varmistetaan, että päivän aikana valmistettava ruoka ja eväät ovat saatavilla. Vesipullot täytetään ja päivän taivallus alkaa.

Kukin saa halutessaan vuorollaan kulkea ensimmäisenä ja arvioida reittiä ja karttaa. Vaellusryhmänjohtaja vastaa kuitenkin koko ryhmän perillepääsystä. Päivän aikana suoritetaan partiomaisia tehtäviä, jotka liittyvät alueeseen, ryhmän toimintaan ja vaelluksen etenemiseen. Tehtävät ovat toissijaisia, huonolla säällä tai muuten vaikeassa tilanteessa niistä luovutaan.

Päivän aikana myös pysähdytään tauoille. Ensimmäinen lyhyt pysähdys tehdään jo 15-30 minuutin päästä lähdöstä. Tällöin tarkistetaan säätilaan sopiva vaatetus, korjataan tarvittavat kantamukset; löysät tai kireät kengännauhat, hiertävät sukat ja pahimmassa tapauksessa noudetaan unohtuneet tavarat. Hyvällä (tai miksei huonollakin säällä) mikään ei estä esimerkiksi uimista tauolla.

Kävelyn aikana voi syödä omia eväitä, pähkinöitä, suklaata, kuivattuja hedelmiä jne., mutta syömisessä on pysyttävä kohtuudessa. Normaali ateriarytmi on säilytettävä ja pääravinto pitää edelleen tulla lämpimistä ruoista. Ravinnonsaanti ja vatsan normaali toiminta on erittäin tärkeää jotta vaelluksella jaksaa ja ei koe osallistumista epämukavaksi. Lounastauko ajoitetaan päivittäin sellaiseen paikkaan, jossa vesihuolto on helppoa ja suoja säältä on riittävä. Ruokakunta päättää ruoanvalmistusvuoroista, mutta kaikki auttavat aina toisiaan noutamalla vettä ja auttamalla tiskauksessa. Lounaaksi valitaan yleensä hieman kevyempiä vaihtoehtoja; keittoja leivällä vahvistettuna ja kevyempiä pataruokia. Kaupalliset pussiruoat kannattaa valmistaa ajansäästön vuoksi päivisin liikkeellä ollessa, itsetehdyt ja liotusta vaativat kannattaa säästä päivälliseksi.

Iltapäivän aikana kävely ja lyhyemmät tauot n. 1-1,5 h välein jatkuvat, kunnes iltaan mennessä lähestytään yöpymispaikkaa. Perille saapumisen jälkeen pystytetään ensimmäisenä teltta, jotta tavarat saadaan tarvittaessa sääsuojaan. Samanaikaisesti kannattaa noutaa vettä ja aloittaa jo päivällisen valmistus tai ainakin koota ainekset ja välineet valmiiksi, sillä nälkäisenä vedenhaku, ruoanvalmistus ja ruoan valmistuksen odottelu on kurjempaa. Päivällisen jälkeen kannattaa vastaavat järjestelyt tehdä iltapalaa varten odottamaan ja niin ikään iltapalalla aamiaista varten.

Leirissä lisätään lämpimästi lisäkerroksia ja vaihdetaan leiri-/kämppäkengät. Päivällisen jälkeen on yleensä syytä huoltaa kengät, jotta seuraavan päivän kulku onnistuu. Vähimmillään tämä tarkoittaa kenkien kuivattamista. Telttaolosuhteissa kengät voi kuivattaa sisäpuolelta mukana kannettavilla sanomalehtiarkeilla, joita vaihdetaan pariin otteeseen. Kovin montaa paria sukkia ei kannata ottaa mukaan sillä sukat on mahdollista pestä ja kuivattaa. Esimerkiksi autiotupien kuivatusmahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Tarvittaessa kenkiä puhdistetaan ja nahkakenkien kyllästystä parannetaan. Reissun aikana näin kannattaa tehdä ainakin kerran.

Hyvällä säällä makuupusseja tuuletetaan lisää leirissä. Kuivina ja hyvin tuuletettuina pakattuja makuupusseja ei kuitenkaan kannata avata telttaan kostumaan ennen kuin juuri ennen nukkumaanmenoa.

Illan aikana voidaan myös tutkia lähiympäristöä, käydä selvittämässä seuraavan päivän reitin alkukilometrit tai tehdä varustekorjauksia. Ilta päättyy iltapalan jälkeiseen iltanuotioon/-hartauteen, jonka jälkeen tehdään iltatoimet sujahdetaan lämpimään makuupussiin nukkumaan.

Christian Kivimäki