Puukko ja tulitikut… niillähän pärjää? Mutta jos vielä se tyylikäs sarkapuku, kirves ja saha… Kaikkea olisi kiva ottaa, mutta loppujen lopuksi vähemmällä varustemäärällä reissu onkin parempi. Lähdetäänpäs purkamaan varustevuorta siitä mikä on oleellista vaelluksella.

Myönnetään heti alkuun, että subjektiivistahan tämä varusteiden ruotiminen on, mutta reilun 20 vuoden aikana on tietysti jotakin ajatuksia ehkä hioutunut, joten näillä ajatuksilla mennään kunnes joku ne vääriksi osoittaa.

Välttämättömät henkilökohtaiset varusteet

Tärkeimmät varusteesi vaelluksella ovat:

  • vedenpitävät kengät,
  • vedenpitävä ulkovaatetus ja
    makuupussi.

Näistä varusteista ei voi tinkiä ja näiden avulla pääset kesäajan UK-puistossa hädän tullen avun pariin kaikissa olosuhteissa. Kun olet lähdössä vaellukselle huolehdi siis vähintään, että kengät ovat sopivat, ehjät ja pitävät vettä, ulkovaatetuksesi toimii varmasti vesisateessa ja että makuupussisi on riittävän lämmin niin, että sillä pystyy ainakin vaatteita lisäämällä nukkumaan tarvittaessa pienessä pakkasessakin.

Vedenpitävät kengät voivat olla vaelluskengät, paksupohjaiset kumisaappaat tai muut epätasaisessa maastossa kävelyyn sopivat. Suosittelemme testaamaan vedenpitävyyden ajoissa vaellusta vastaavissa olosuhteissa. Kenkien ei tarvitse olla mahdottoman jäykät. Pääosin kävelemme poluilla tai jonkin verran kivikkoa sisältävillä poluilla. Vaikeakulkuista kivikkoa tulee eteen lähinnä tuntureille noustessa. Kevyillä kengillä jaksat huomattavasti paremmin. Huomioi kuitenkin, että maastolenkkarit, vaikkakin ne varmasti ovat riittävät tälle vaellukselle, kuluvat kivikossa erittäin nopeasti huonokuntoisiksi ellei niissä ole hyvää kumireunusta suojaamassa. Ja jos kaipaat laskettelukenkämäistä tukea kävellessä on vaelluskenkä tietysti ainoa mahdollisuus. Kenkien huoltoon tarvittavat materiaalit hoidetaan mukaan teltta- ja ruokakuntatasolla.

Vaelluskenkiin kannattaa mahtua kahdet tavalliset urheilusukat ja jäädä käyntivaraa. Saappaaseen tulisi mahtua yksi tavallinen urheilusukka ja sen lisäksi paksu urheilusukka tai villasukka. Jalka saattaa turvota erityisesti vaelluksen aluksi kun kävelyyn ei ole vielä tottunut, jolloin toisen sukan poistamalla saa lisätilaa. Lisäksi kahden sukan käyttäminen vähentää erittäin paljon jalan hiertymien syntymisriskiä.

Vedenpitäväksi ulkovaatetukseksi sopivat tietysti nykyisin yleistyneet kalvovaatteet, perinteiset kevyet sadeasut ja sadeviitat yhdistettynä sadelahkeisiin. Kaikki asut tulee testata ennen lähtöä vedenpitävyydeltään ja arvioida käyttökelpoisuus tuulisella säällä. Sateella liikkeellä olo tulee kostuttamaan liikkumisesta ja selässä “lämmittävästä” rinkan aiheuttaman hikoilun myötä sinua asutyypistä riippumatta. Olennaista on, että takki ja housut pitävät sisäpuolella olevat vaatekerrokset kuivina sateisissa leiriolosuhteissa liikkuessa eli silloin kun kuivana pidettäviä välikerroksia kannetaan.

Perinteiset sadeasut toimivat käytännössä yhtä hyvin kuin kalvovaatteet JOS ne jaksaa riisua ja pukea aina sateen alkaessa ylleen ja päättyessä pois. Sadeviitan käyttö on ongelmatonta jos olosuhteet eivät ole kovin tuuliset ja et joudu kulkemaan läpi tiheiden tunturikoivikkojen, jossa helmat tarttuvat oksiin. Kummaltakaan ei voi luvata välttyvän, mutta pientä reittioptimointia pystyy ainakin joinakin päivinä tekemään.

Kertakäyttöiset ja jätesäkeillä toteutetut sadesuojukset tulevat rikkoutumaan nopeasti, joten edellä kuvatut ulkovaatteet ovat mukaanlähtemisen ehto.

Muut tärkeät henkilökohtaiset varusteet

Jotta vaellus ei ole yhtä selviytymistä, kannetaan mukana koko liuta muita tavaroita – erityisesti ruokaa. Ruoasta on tekeillä toinen artikkeli, tässä keskitytään muihin varusteisiin. Tässä siis sellaisia varusteista, jotka ovat tärkeimpiä onnistuneen ja kohtuullisen mukavan vaelluksen toteutumiseksi.

Kerrasto

Lapissa voi olla kesälläkin kylmä, jopa pakkasasteita. Tarvitset ohuen urheilukerraston jota voit käyttää liikkuessa alimpana kerroksena. Materiaali voi olla tekokuitua tai esim. merinovillaa.

Rinkka

Lisävarusteiden myötä niiden kantamisen on onnistuttava vähimmällä mahdollisella vaivalla. Siihen käytetään rinkkaa, joka eroaa repusta siinä, että se voidaan tukevasti säätää siirtämään paino kantajan hartioiden lisäksi lantiolle. Näin hartia- ja selkälihakset pääsevät helpommalla. Tähän tarvitaan kantoremmien ja lantiovyön lisäksi jäykkä tai puolijäykkä rinkan runko.

Rinkan tilavuus pitää olla vähintään 55 l. Tällöin tosin joudutaan makuupussi- ja alusta ja mahdolliset muut isommat tavarat kiinnittämään rinkan ulkopuolelle. Uudemmissa rinkoissa ei ole ulkopuolista runkoa, jolloin kiinnityksestä tulee usein joko heiluva tai tavaran kiinnitys rinkan ympäri haittaa rinkan taskujen avaamista. Nykyaikaisilla rinkoilla kaikki varusteet kannattaa yrittää saada rinkan sisälle jolloin tilavuuttakin pitäisi oll enemmän. Ylimääräisestä tilasta ei ole haittaa, se voidaan useimmiten litistää kasaan kompressioremmeillä, jotka ovat muutenkin hyvät kannettavan ruokamäärän pienentyessä vaelluksen edistyessä. Kullekin osallistujalle kannettavaksi tuleva ruokamäärä on merkittävä. Hyvä ohje on jättää rinkan pussiosa vähintään puolilleen, jotta ruoka-aineet mahtuvat mukaan. Ensisijaisesti pitää tietysti seurata rinkan painoa.

Selvitä ajoissa mistä saat rinkkasi lainaksi tai omaksi ja kokeile, ennen hankintapäätöstä, että sen säädöt saa sopiviksi selällesi.

Makuualusta

Makuualustan on oltava solumuovinen tai ilmatäytteinen. Ilma-alustan paikkausvälineet on muistettava ottaa mukaan.

Ruokakunnan retkikeitin

Ruokailut suunnitellaan niin, että yhdellä trangialla valmistetaan ateriat teltta- ja ruokakunnalle joka on järkevää pitää 3 henkilönä.

Ruokakunnan retkikeittimeksi kannattaa ottaa tuttu, turvallinen ja toimintavarma trangia kahdella tai kolmella kattilalla. Sekä sprii että kaasu toimivat polttoaineina hyvin. Muiden keitinten polttoaineiden käyttäjät yleensä tietävät mitä tekevät, mutta todettakoon, että vaellusryhmänjohtajalle pitää kertoa jos teltta-/ruokakunta on lähdössä jollakin muulla keittimellä matkaan.

Ruokailuvälineiksi kelpaavat tavanomaiset partioleirikäyttöön tarkoitetut välineet. Painavimmat metallimukit ja haarukat ja veitset kannattaa vaihtaa muovimukiin ja pelkkään lusikkaan. Erilliset ruoanlaittovälineet on muistettava ottaa myös mukaan.

Telttakunnan majoite

Teltaksi kannattaa valintamahdollisuuksien mukaan valita kaksikerroksinen tunneli-, kupoli-, tai kota-/pyramidimallinen teltta, jonka painon tulisi olla kaikkine osineen alle 5 kg. Painoa voi jakaa antamalla salot ja telttavaarnat muille kannettavaksi.

Myös vaelluskota on toimiva ratkaisu. Siinä yöpyy jopa 10-15 henkilöä, joten sen mukaan ottamisesta kannattaa neuvotella koko vaellusryhmän kanssa. Kota ei tosin perusasetuksilla pidä hyttysiä loitolla johon kannattaa varautua. Niin ikään salkojen kantaminen aiheuttaa pientä haittaa. Salko purkautuu n. 1,3 m pitkiin osiin. Maastosta ei tietenkään saa kaataa puita saloiksi.

Jotkin retkilaavut ja -louteet ovat hyttysverkoilla varustettuna myöskin erinomaisia. Esim. Pena-laavu painaa vain reilun kilon ja siinä yöpyy mukavasti teltta- ja ruokakunta kunhan pystytyspaikka on tuulelta suojassa. Laavuissa voi hyödyntää pystytykseen myös mukana kannettavia pituussäädettäviä vaellussauvoja.

Loput varusteet

Iso osa varusteista löytyy jo kotoasi. Esimerkiksi vuorellinen tuulipuvun takki on kelpo retkitakki, neulotut kaulahuivit ja lapaset ovat jopa parempia kuin ”kaupan” vastaavat.

Mistä varusteita?

Varusteita saa tietysti markkinahintaan urheiluliikkeistä ja partiokaupoista. Jos tiedossa kuitenkin on, että käyttökertoja tulee vähänlaisesti, kannattaa harkita varusteiden lainaamista tai vuokraamista.

Omaksi kannattaa ostaa ainakin kengät – niillä on kyllä käyttöä partiossa jatkossakin.

Selvitä ennen uuden varusteen ostoa:

  • Ystävä- ja tuttavapiiri
  • Lippukuntasi yhteinen välinevarasto
  • Partiopiirisi lainattavat varusteet
  • Kaupunkisi tai kuntasi varustelainaamo
  • Kuinoma.fi – Ulkoilu -palvelu

Myös monista kirjastoista saa lainata erilaisia tavaroita.

Christian Kivimäki