Voiko vaelluksella nukkua riippumatossa tai tarp-katoksessa? Entäpä autiotuvat, laavut ja kammit?

Vaelluksella varaudutaan nukkumaan jokainen yö teltassa tai muussa omassa majoitteessa. Jos autiotuvilla on tilaa voi myös sisällä nukkua. UK-puiston ohjeiden mukaisesti tapahtumien osallistujat (Versovaellus) osallistujat antavat kuitenkin tilaa muille kulkijoille, joten majoite on syytä pystyttää, jotta tarvittaessa voi väistää sinne nukkumaan.

Riippumatossa tai katoksessa voi nukkua mahdollisuuksien mukaan. Kannattaa huomata, että joissain tilanteissa (hätä- tai muissa erityistilanteissa) ei välttämättä ole mahdollisuutta/puustoa johon riippumaton saa ripustettua. Näissäkin tilanteissa osallistujan tulee päästä säältä suojaan, joten vähintään sadesuoja (tarp) vaaditaan kaikilta osallistujilta, joilla ei ole telttapaikkaa.

Käytännössä hyödynnämme yöpymisiin autiotupia siinä määrin kuin se on kohtuullista. Ei ole tasapuolista, että Versovaelluksen osallistujat valtaavat kämpän omalla isolla porukallaan jättäen useita yksittäisiä vaeltajia ulkopuolelle. Jos tilaa kuitenkin on, voi sitä tietysti käyttää. Autiotupien pihapiirejä ja käymälöitä on syytäkin hyödyntää leiriintymisen aiheuttaman maaston kulumisen vuoksi vaikka itse yöpyminen tapahtuisikin teltassa.

Vaelluksen suunnittelu omavaraisuuslähtökohdasta on myös turvallisuusnäkökohta siksi, että sekä yleisesti ottaen että erityisesti joukkomme koon vuoksi emme täydellä varmuudella pääse joka yöksi sisämajoitukseen.

Christian Kivimäki