Monen ”vaellusura” on pysähtynyt alkuunsa ennen ensimmäistäkään vaellusta kun epäilys omasta jaksamisesta on vienyt rohkeuden ja olosuhteet vaikuttavat tarinoissa ja omassa mielessä rajuilta.

Fyysisesti todennäköisesti jaksat vaeltaa. Jopa 7-8 vuotiaat jaksavat kävellä päivän aikana tyypillisen päivämatkan 10-15 km, kun päivä tauotetaan oikein ja kantamus on sopiva, osallistujilla hyvä motivaatio (kaverit, maisemat, ruoka) ei päivä juuri poikkea liikunnallisesta päivästä. Vaellus on loppujen lopuksi ”vain” kävelyä repun kanssa, mutta hyvissä maisemissa.

Jos olet liikkunut vähän tai sinulla on merkittävää ylipainoa kannattaa liikkuminen aloittaa nyt ja kuulostella seuraavien kuukausien aikana omaa kehoa onko vaellukselle osallistuminen toteutettavissa. Riittävä peruskunto on edellytys osallistumiselle.

Kävellessä tulee aina hetkiä jolloin matka ei tunnu edistyvän ja joku asia tuntuu olevan aina huonosti. Sade voi toisinaan kastella ja kenkä hiertää (hiertämisestä pitää heti sanoa, jotta ihovaurioita voidaan torjua ajoissa). Ajatukset kannattaa kurjina hetkinä siirtää mielekkääseen tekemiseen, keskusteluun kaverin kanssa mukavista asioista, laulamiseen tai vaikka tulevasta yöpaikasta ja autiotuvan kuivatusmahdollisuuksista haaveiluun. Tärkeätä on myös, että kaikki osallistujat pyrkivät auttamaan sekä liikkeellä että leirissä ollessaan toisiaan – yhteistyöllä saadaan työläätkin asiat helpottumaan ja lopuksi mieli on pirteä.

Hyttystilanne heinäkuun lopulla 2017 on arvoitus. Kuluvana vuonna heinäkuun lopulla ei koko Lapissa ollut juurikaan hyttysiä. Liikkuessa tauot kannattaa pitää puurajassa, jossa tuuli hätistää isoimman osan hyttysistä, mutta puut antavat vielä jonkin verran suojaa tuulelta. Jos hyttysiä on leiripaikassa niistä selvitään parhaiten suojaavalla pukeutumisella ja lehmän hermoilla. Hyttystorjunta-aineista ja laitteista on vaihtelevia kokemuksia. Telttaan pääsee aina hyttysiä pakoon ja teltan voikin tarvittaessa pystyttää myös pidemmillä ruokatauoilla.

Lepo on vaelluksella erittäin tärkeää, siksi teltta, makuupussi ja -alusta ovatkin mukavan vaelluksen perusvarusteita. Hyvin nukutun yön jälkeen jaksat nauttia ympäristöstä, kavereista ja maisemista.

Christian Kivimäki