“Ootko kulkenut sä sadepilven alla, veden virratessa pitkin vaatteitas…” ja toisaalta “Aurinko armas kuivas satehen…” sekä toivottavasti ei ihan “Tunturilla tuiskuttaa, pakkanenkin paukkuu…”
Tässä jutussa on pieniä vinkkejä kulkemiseen huonolla säällä.
Lämpö, vesi, aurinko, tuuli
Nyt ei olla kreikkalaisen mytologian alkuaineiden äärellä vaan todetaan vain ne elementit, jotka eniten vaikuttavat liikkumiseen.
Lämpötila
Lämpötila vaikuttaa ennen kaikkea pukeutumiseen. Hyvä yleisohje on, etttä aina kannattaa pukeutua niin, että pysyt mahdollisimman kuivana. Märät vaatteet aiheuttavat vaivaa kuivatuksen ja ihan vain olotilan puolesta. Pukeutumisen säätäminen ei ole vaikeaa, työlästä se on toisinaan.
Ennenkaikkea: ennakoi pukeutumisesi liikkumista ajatellen – muu pukeutuminen on aika helppoa. Kun lähdette liikkeelle poista juuri ennen liikkeelle lähtöä ylimääräiset kerrokset sillä jo 5-10 minuuttia käveltyäsi lämmöntuottosi on moninkertaistunut paikallaoloon nähden. Jos päälläsi on tässä vaiheessa välikerroksia on hikoilu ja välikerrosten kastuminen väistämätöntä.
Vaatteiden vaihtaminen vaatii viitseliäisyyttä kun selässä on rinkka ja säätila saattaa vaihdella päivänkin mittaan.
Leirissä ollessa vaatetta kannattaa olla päällä reilusti. Leirissä on aina helpompi vähentää vaatetta kuin saada lisää lämpöä. Kämpän yhteydessä lämmittely on tietysti helpompaa, mutta voi olla että kämppään eivät kaikki alueella leiriytyvät mahdukaan kerralla.
Vesi
Kurjaa, märkää, hiertää, hankaa… Kosteus ja ihan oikea valuva vesi aiheuttaa monenlaista ikävyyttä vaeltajalle. Onni on, että näitä voi jossakin määrin torjua. Ihan itsestään nämä toimet eivät onnistu, mutta vaivannäöllä ja pienellä kurjuuden sietämisellä sinulla on tauolla kuiva välikerros yllä ja illalla niin ikään kuivat vaatteet.
Vesi kastelee monesta suunnasta. Sade on vaivoista vähäisimpiä, sillä siitä selviää liikkeellä ollessa vähentämällä välikerroksia ja pitämällä vedenpitävää vaatetusta.
Tavarat pakataan vesitiiviisti – keinoja on monia, muovipussit helpoimmat ja usein myös kevyimmät vaihtoehdot. Valitse mahdollisuuksien mukaan eri värisiä tai vaikka eri kauppojen muovipusseja, jotta osaat jo päältä sanoa mitä missäkin pussissa on.
Pidä mukana muutamia ylimääräisiä muovipusseja, joihin voit kääriä ne
Makuupussi kostuu helposti sekä nukkujan hikoilusta, aamukasteesta – makuupussia kannattaakin tuulettaa ja kuivattaa aina kun mahdollista. Toisinaan jopa kesken päivän jos aamulla on ollut sateista, mutta sää parantunut päivää kohden. Makuupussi pakataan niin, että suojapussin ja makuupussin välissä on muovipussi. Pelkkä rinkan sadesuoja ei riitä suojelemaan esimerkiksi jokien ylityksissä tapahtuvilta vahingoilta.
Ylityksistä on oma juttunsa tässä. Muistutettakoon kuitenkin, että kengät pitää pitää kuivina ylityksissä ja siksi ne pitää kiinnittää varmalla tavalla rinkkaan. Vesitiiviskään pakkaaminen ei ole pahasta kaatumisen varalta.
Aurinko
Aurinko on ystävä. Se kuivattaa päivän aikana päällä kostuneita tai illalla pestyjä vaatekappaleita, Vaatteita voikin kiinnittää rinkkaan auringon puolelle päiväksi kuivumaan. Kiinnityksen on syytä olla varma esimerkiksi tiukalla rinkkaan kiinnittyvällä kuminarulla, mutta on myös hyvä tapa seurata vaelluskaverin kiinnityksiä putoamisten varalta.
Kuorivaatteet kannattaa sään salliessa pitää päällä, ne kuivuvat siinä melkeinpä nopeiten.
Mutta aurinko on myös välillä turhan raju ystävä. Kun huomioidaan, että lämpötila saattaa olla auringonpaisteesta huolimatta matala ja vielä tuulistakin on hikisen vaeltajan helppo unohtaa että erityisesti avotunturissa on aurinkoisella säällä suojatonta auringon UV-säteilyä vastaan.
Suojautumiskeinoja on monia. Itse olen kokenut aurinkovoiteiden käytön hankalana yhdistelmänä siihen, että päivittäin ei pääse kunnon pesulle. Tämän vuoksi olen päätynyt pitämään mieluummin helteiselläkin säällä pitkähihaiset vaatteet.
Vauvaharso tai muu huivimainen kangas toimii hellesäällä erittäin hyvänä suojana aurinkoa vastaan, mutta myös viilentäjänä kun sen kastelee aika-ajoin vedellä ja asettelee sopivasti pään päälle. Myös hyttysten iskemäpinta-ala pienenee kun huivi laskeutuu niskan ja kaulan päälle. Vauvaharsoa voi käyttää myös erinomaisena (ja edullisena) retkipyyhkeenä!
Auringon asentoa kannattaa miettiä ja hyödyntää taukopaikkaa valitessa. Helteisellä säällä varjoinen paikka mahdollisuuksien mukaan valittuna lienee mukavampi kun taas kylmemmällä säällä auringoinen paikka mukavoittaa taukoa melkoisesti.
Tuuli
Tuuli voi nousta vaarallisiinkin lukemiin avotunturissa – silloin on syytä suunnata varovaisesti kohti laaksoja ja puustoa.
Pääasiassa tuuli tarkoittaa vaeltajalle kuitenkin edellä mainittujen elementtien vaikutuksen korostumista. Sää tuntuu tuulisena päivänä viileämmältä, aurinko polttaa ihon tuulisena päivänä huomaamattomammin ja vesi kastelee tuulisena päivänä yltä ja alta.
Tuuli vaikuttaa myös vaikeutena pitää taukoja ja valmistaa ruokaa. Vähimmilläänkin polttoainetta kuluu enemmän ja ruoka kuumenee hitaammin.
Toisaalta tuuli myös kuivaa varusteesi nopeammin hyvällä säällä, helpottaa oloasi helteellä ja huolehtii telttasi paremmasta ilmanvaihdosta.
Muistilista olosuhteista:
- Säätele pukeutumistasi lämpötilan, liikkumisen ja sateen mukaan – jatkuvasti ja tavoitteena pysyminen kuivana
- Tuuleta ja kuivata varusteitasi ja vaatteitasi aina kun siihen on mahdollisuus
- Suojaudu auringolta vaatetuksella – halutessasi myös aurinkovoitein
- Pakkaa rinkan sisältö vesitiivisti esim. muovipusseihin
- Mieti taukopaikkojen suojaisuutta sateen, auringon ja tuulen suhteen
- Pukeudu lämpimästi muulloin kuin liikkeessä
Christian Kivimäki