Lyhyemmille päiväretkille ja jopa lyhyille yöretkille kannetaan usein juoma- ja ruokavedet mukana. Viikon reissulla tämä ei painon vuoksi enää onnistukaan. UK-puistossa vesihuolto ei onneksemme tuota ongelmia minään vuodenaikana.
Nesteytys on tärkeää
Vaelluksilla juodaan paljon vettä, koska liikkuessa sitä menettää hikoilun myötä. Muista huomioida vedensaanti suunnitellessa päivän vaellusreittejä. Ylhäällä tunturissa ei ole aina vettä saatavilla. Viimeisimmillä kesävaelluksilla olen itse käyttänyt reilun litran ”juomarakkoa”, jonka letkusta hörppien saa tasaisesti nautittua nestettä. Erillisiä juomataukoja ei tarvitse näin pitää. Jos kuljetaan koko päivä joenvartta, on ylimääräisten kilojen kantaminen veden muodossa turhaan – sen kun hörppii kupilla suoraan joesta vettä.
Jos pelkkä vedenjuonti tökkii – monelle jatkuvasta vedenjuonnista tulee ”ontto” olo – niin jonkin verran voi matkassa olla mehutiivistettä (sekoitusuhteeltaan ainakin 1:9), jos viitsii kantaa. Urheilujuomia voi myös varata kuumien päivien nesteytykseen. Kahvin, teen ja kaakaon juojat varaavat mukaansa tuotteet oman maun mukaan. Myös kiisseliaineksia voi juoda laimeampina ”mehuina” – kovin halpaa lystiä jatkuvasti tehtynä se ei tietysti ole.
Ruoista voi tehdä kohtuuden rajoissa juoksevampia, jolloin vettä saadaan luontevasti elimistöön myös ruokailun yhteydessä. Erityisesti puuroja ei kannata tehdä kauhean ”jankiksi” vaan jotakin hieman velliä vahvemmaksi. Samalla myös tiskaus helpottuu!
Mistä vettä saadaan
Juomavettä saat UK-puiston alueella laadukkuusjärjestyksessä:
- Lähteistä
- Joista ja puroista
- Järvistä ja lammista
- Lumesta ja sadevedestä
Suomen tunturialueilla juomaveden on yleensä voinut ottaa aivan huoletta joista ja järvistä ilman keittämistä. Kaikissa tämän jutun kuvissa esitetyistä vesipaikoista on saanut juomakelpoista vettä. Terve harkinta on kuitenkin suotavaa ja aistihavainnot, varsinkin hajun suhteen, ovat yleensä riittäneet. Vettä voi ja pitääkin maistaa ennen janon sammutusta. Vettä pitää huljutella suussa sekä verrata makua pullossa olevaan veteen. Tuntureiden vedet ovat keskimäärin kuitenkin lähes mihin tahansa Etelä-Suomen retkeilyalueen veteen verrattuna todella kirkasta ja raikkaan makuista koska vesistöt eivät ole kärsineet ojituksista!
Tarkista vettä ottaessasi:
- paikka: ympäristön
- puhtaus, valuma-alue, jätteiden mahdollisuus
- onko vesi liikkeessä koko ajan
- lämpötila – lämmin vesi on parempi kasvualusta kaikelle elolliselle
- miltä vesi haisee
- miltä vesi maistuu
- arvioi mitä toimen piteitä
- tarvitsee tehdä: suoraan huiviin vai keittäminen vai jokin muu puhdistustapa
Kämppien, tuli- ja yöpymispaikkojen edustalla juomavesi kannattaa noutaa ylävirran suunnasta (eli sieltä mistä vesi tulee), jotta välttää mahdollisesti muiden kulkijoiden veteen tuottamat ruoantähteet ja muut ihmisistä aiheutuvat epäpuhtaudet
Vedenpuhdistuslaitteet ja -aineet
Erilaiset mekaaniset (suodatus) ja kemialliset (klooriyhdisteet) sekä UV-säteilyyn perustuvat menetelmät ovat varmasti toimivia vedenpuhdistusmenetelmiä. Jopa makua pystyy korjaamaan hiilisuodatinten avulla.
Kuitenkin UK-puiston alueella ilman niitäkin tulee toimeen vallan hyvin. Etelä-Suomessa näistä menetelmistä on apua huomattavasti enemmän, tunturilapissa vedenpuhdistusmenetelmät ovat hyödyllisimmillään erityis- tai hätätilanteissa, joissa vedenottopaikkaa ei jostain syystä pysty valitsemaan. Kun liikutaan joukossa, on epätodennäköistä, etteikö joku ryhmästä pystyisi etsimään hyvää vedenottopaikkaa kaikissa tilanteissa.
Edullisimman ja painoltaan kevyeimmän näistä, vedenpuhdistustabletit, voi silti halutessaan pakata mukaan omiin tai vartiokohtaisiin varusteisiin jolloin voi vakuuttua siitä, että nesteytys toimii kaikissa olosuhteissa. Muista kuitenkin, että vedenpuhdistustablettien jäljiltä juomavesi on ”uimahallin” makuista, joten ihan jatkuvaan käyttöön sitä ei voi suositella.
Muistilista vedestä:
- Kanna juomakelpoista vettä mukana koko ajan n. 0,5 l – tämä on hätävarasi esim. avotunturissa
- Ennakoi tunturialueiden ja soiden ylitykset ja lisää kannettavan veden määrää
- Ota vettä mieluusti paikasta jossa vesi on liikkeessä eli joista tai puroista – tai jos alueella on: lähteistä
- Vältä sulavien lumien läheltä vedenottoa
- Hae vettä kauempaa kuin aivan kämpän edustalta… jos kämpällä on nimetty vedenhakupaikka käytä sitä!
- Maistele vettä rauhassa – aistisi ovat paras huonon veden tunnistuskeino.
- Jos epäilet, älä juo, etsi parempi vedenottopaikka, niitä riittää!
- Ellei vaihtoehtoja ole: kiehuta vettä tai puhdista vesi kaupallisilla välineillä.
- Pidä myös juomapullosi puhtaudesta huolta – tiskaa se päivittäin jos juot siitä muutakin puhdasta vettä.
- Muista käsienpesu!
Christian Kivimäki