Vaikka partiolaisia tässä ollaan, ei ruoanvalmistus taivasalla ole arkipäivää juuri kellekään. Ohessa lyhyt kertaus ruoanvalmistuksesta retkiolosuhteissa.

Retkikeitin

Nykypäivänä retkikeittimiä löytyy monenlaisia. Keitin kannattaa valita käyttötarkoituksen ja käyttökokemuksen mukaan. Jos tarve on vain veden kiehautus retkiruokapussia varten, on vaatimus luonnollisesti erilainen, verrattuna jos tehdään lohimedaljonkeja perunamuusilla.

Trangia on perinteinen retkikeitin. Tähän perussettiin kuuluu:

  • trangian runko
  • kattilat (1L/1,5L)
  • paistinpannu
  • poltin kaasu/sinol
  • kahva
  • kauha
  • lasta
  • vispilä
  • tiskiharja
  • astianpesuaine ja
  • suojapussi.

Jokainen toki miettii minkälaisia kauhoja ja lastoja yms. mukanansa kantaa ja voiko niitä maastossa korvata jollain. Vispilänkin saa käkkäräoksasta, kunhan sillä ei tarvitse kermavaahtoa vatkata. Teflonpinnoitetut kattilat ja varsinkin pinnoitettu paistinpannu ovat 6-0 paremmat kuin puhtaasti alumiiniset. Lettujen paisto onnistuu huomattavasti helpommin teflonpannulla kuin alumiinisella. Kauhat ja lastat kannattaa olla muovia tai puuta, niin pannujen pinnat pysyvät ehjinä.

Itse kasaan mukaani reissusta riippuen vaihtelevasti erilaisen keitin-setin. Keveimmillään mukana on pieni kaasupullo, suoraan pulloon liitettävä poltin, yksi kattila kahvoineen ja itse rakenneltu kevyttäkin kevyempi tuulensuoja. Jos keittimelle tulee enemmän lisävaatimuksia, olen urautunut käyttämään ehkäpä jo Aataminaikaista trangiaa. Huomioitava asia on, että trangia on helposti 1,5 kiloa kevyttä keitintä painavampi.

Onko väliä millaisessa paikassa ruokansa tekee?

Vaellusten ruokailupaikat ovat useimmiten yöpymispaikkoja tai jokin vaelluspäivän mukava taukopaikka. Mielestäni tärkeimpiä seikkoja ruuanlaittopaikan suhteen ovat: suoja tuulelta ja veden läheisyys. Tasainen palamaton alusta keittimelle on myös syytä löytää. Nestemäisillä polttoaineilla ruuanlaitto kämpissä on kielletty. Teltan sisällä kokkailua tulee välttää ja tarvittaessa tehdä se erityisen varovasti. Telttakankaat syttyvät leimahtaen ja kuumien ruokien kanssa ahtaissa tiloissa syntyy helposti palovammoja. Lisäksi vesien keittely lisää kosteutta teltan sisällä.

Varvikossa trangiaa ei tulipalovaaran takia ole syytä laittaa suoraan maahan. Ilman kunnon tuulensuojaa keittimien liekki sammuu ja vaikka palaisikin, veden kiehuminen kestää kauemmin.

Tiskaaminen

Muista ja viitsi tiskata aterian jälkeen, älä jätä sitä iltaan. Et halua kokea ripulia tunturissa 30 kilometrin päässä lähimmästä vesivessasta.

Astiat voi pestä hyvin joki- tai järvivedellä ja huuhteluun kiehauttaa lopuksi kuumaa vettä. Tiskiharjan pätkä ja mäntysuopa pikkupullossa helpottaa tiskaamista huomattavasti. Tiskatessa älä kippaa makaroneja ja kaurapuuroa jokeen, toisten ihmisten on ikävä kauhoa laihaa keittoa astioihinsa ottaessaan vettä.

Christian Kivimäki